30 Nisan 2015 Perşembe

Borsa Piyasasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kimse para kazanmak isteğiyle girdiği borsada kaybetmeyi düşünmez. Ama bilgi ve deneyim eksikliği siz farkına varmadan kayıp yaşamanıza neden olur. Bu nedenle borsada birikimlerinizi değerlendirerek para kazanmayı düşünüyorsanız, öncelikle bilgi ve deneyim kazanmalısınız. Dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli konu kesinlikle budur.

Borsayı, çalıştığınız ve karşılığında maaş aldığınız bir iş olarak görmelisiniz. Çalışmadığınız zamanlar maaşınızı alamayacağınızı biliyorsunuz. Borsada da aynı şekilde eğer bir emek göstermezseniz para kazanamazsınız. Aynı şekilde eğer işinizi tam anlamıyla yapmaz ve bir gelişim gösteremezseniz, terfi almanız da imkansız olacaktır. Borsa bir ticarettir ve eğer bir emek göstermez, deneyim kazanmazsanız para kazanmanız pek mümkün olmayacaktır.

Borsada dikkat edilmesi gerekenler arasında iyi bir deneyime sahip olmak şüphesiz, para kazanmanızla eş değerdir. Tecrübeniz olmayan bir işte ne kadar başarılı olabilirseniz, borsada da o kadar başarılı olursunuz. Ama işi öğrenmek için gittiğiniz staj gibi; borsada da sanal para ile işlem yaparak deneyim kazanmanızı sağlayan deneme hesapları bulunmaktadır. Deneme hesapları sayesinde hem deneyim kazanırsınız hem de borsayı tanımış olursunuz.

Bilgi ve deneyim kazanmak için günümüzde interneti kolayca kullanabilirsiniz. Yerli – yabancı birçok kaynak bulabilir ve borsa hakkında A'dan Z'ye birçok bilgi edinirsiniz. Bu kaynaklar, uzmanlar tarafından paylaşılmış olabildiği gibi deneyimlerini paylaşan yatırımcılar tarafından da erişime sunulmuş olabilir. Her iki durumda da borsa hakkında birçok bilgi edinebilir, nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Ama bu noktada dikkat etmeniz gereken bir şey vardır; eğer okuduğunuz bilgilere hiçbir şey katmadan uygulamak isterseniz yine başarılı olamazsınız. Bu nedenle bilgileriniz ışığında kendinize borsa stratejileri geliştirmeniz gerekmektedir.

Borsada kendi strateji ve tekniklerinizle hareket etmek, bir diğer dikkat edilmesi gereken noktadır. Sürekli kazandığını gördüğünüz bir yatırımcının teknik ve stratejileri size kazandırmayabilir. Çünkü bu kişi ile bakış açılarınız farklıdır ve yatırım beklentileriniz birbiriyle uyuşmayabilir. Bu nedenle de siz kaybederken, karşı taraf kazanç elde edebilir. Yapmanız gereken iyi davranış ise edindiğiniz bilgiler ve tecrübe sayesinde kendi yatırım beklentinize uygun stratejiler geliştirmektir.

Borsada yatırım araçlarının fiyatlarında meydana gelen değişiklikler üzerinden kazanç elde edersiniz. Fiyatların yükseleceğini öngörüyorsanız, satın alırsınız ve fiyat yükseldiğinde satış yaparak alım – satım fiyat farkından kar edersiniz. Peki, fiyatların değer kazanıp kazanmayacağınızı nasıl anlarsınız? 

Fiyat hareketlerini yorumlamak borsada dikkat etmeniz ve tecrübe kazanmanız gereken bir diğer noktadır. Fiyatlarda meydana gelen değişiklikleri önceden tahmin ederek pozisyonunuzu alırsınız ve beklentiniz gerçekleştiği zaman kazanç elde edersiniz. Bu tahminleri ise edindiğiniz analiz bilgisi sonucunda yapabilirsiniz. Teknik ve temel olmak üzere iki analiz türü bulunmaktadır. Teknik analizlerle fiyat grafiklerini okursunuz ve al-sat sinyalleri alırsınız. Temel analizlerle ülkelerde meydana gelen gelişmeleri, ekonomik verilerde yaşanan değişiklikleri analiz edersiniz. Çünkü açıklanan veriler direkt olarak yatırım araçları üzerinden dalgalanmaya neden olacaktır. Bu dalgalanmaları önceden görebilmek için de temel analizleri kullanırsınız.

Piyasa takibi yapmak, borsada hayati bir önem taşımaktadır. Piyasalarda meydana gelen dalgalanmaların nedenini anlayabilmek için haberleri kontrol edersiniz ve bunun üzerine yorum yaparsınız. Elbette bu yorumları, pozisyon oluşturmadan yapmanız gerekiyor. Açıklanacak bir verinin hangi yatırım aracı üzerinde nasıl etkiler yapacağını önceden tahmin edebilmek için verinin ait olduğu ülkenin ekonomisini incelemeniz gerekiyor. İlgili haberlerini takip etmeli ve gelecek fiyatları hakkında yorum yapabilmeniz gerekiyor. Bu yorumu yaparken analizlerden faydalanırsınız ve beklentileriniz doğru çıktığı halde borsadan para kazanmış olursunuz.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise psikolojidir. Borsada başarılı olmak için bilgilerinizin yanı sıra psikolojinin de büyük bir etken olduğunu bilmeniz gerekiyor. Örneğin sabırsız bir kişiliğe sahip olabilirsiniz. Bu durumda alacağınız bir pozisyon için acele edebilir ve oldukça büyük bir kazancın eşiğinden dönebilirsiniz. Sakin, sabırlı, kararlı ve organize olabilen bir yapıya sahip olmalısınız. Borsada kazanmaya ve kaybetmeye hazırlıklı olmalısınız. Bu nedenle de psikolojinizi borsaya adapte etmeniz de fayda vardır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder