29 Nisan 2015 Çarşamba

Borsa Riskleri Nelerdir? – Borsa Riskli midir?

Borsa piyasası, kendine özgü kuralları ile işleyen kurumsal bir piyasadır. Aynı zamanda ticarete konu olan malların alım – satımının yapıldığı yerlerdir. Bir ticaret olarak düşünüldüğü zaman, risklerden de bahsetmek gerekir. Ticaret, riskleri olan bir faaliyettir ama doğru işlemler yapıldığında oldukça karlı olduğu da ortadadır.

Borsa riskleri, genellikle yatırımcının bilgisizlik ve deneyimsizliğinden doğmaktadır. Para kazanma hırsıyla girilen borsada, sonuç hüsranla bitebilir. Çünkü bilgi sahibi olmadan, yalnızca para kazanmaya odaklanmak farkına bile varmadan birçok hatanın yapılmasına neden olacaktır. Yapılan bu hataların sonucu da, oldukça zararlı olmaktadır.

Risklerin önlenebilmesi için birikimlerinizi borsada değerlendirmeden önce bilgi ve deneyim sahibi olmalısınız. Sahip olacağınız bilgiler sayesinde borsada nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda para kazanmanıza olanak sağlayacak strateji ve teknikler geliştirmenize de yardımcı olacaktır. Borsayı, işleyişini ve risklerini öğrenmeden büyük miktarda paralarla alım – satım yapmamak gerekir. Deneyiminiz arttıkça işlem büyüklüklerinizi arttırarak düzenli bir kazanç sağlayabilir, riskler için önlemler alabilirsiniz.

Borsada söz konusu olan riskler, psikolojinizi borsaya hazırlayarak da çözümlenebilir. Çünkü borsada meydana gelen dalgalanmalar karşısında nasıl hareket etmeniz gerektiğine karar vermek için sakin düşünmelisiniz. Aceleci ve para kazanma hırsıyla hareket edecek olursanız, büyük ihtimalle hata yapacaksınız. Aceleci yatırım kararları almak, borsada söz konusu olan risklerin kucağına düşmenize neden olacaktır. Bu nedenle sakin, sabırlı, kararlı, organize bir şekilde alım – satım kararlarınızı almalısınız. Bunu sağlayabilmek için de borsaya psikolojik olarak hazırlanmalısınız.

Deneyim sahibi bir borsacının nasıl yatırımlar yaptığını gözlemlemek, riskleri önleme konusunda en büyük yardımcılarınızdan birisi olacaktır. Kendinize akıl hocası olarak bu kişileri seçebilir ve yatırım şekilleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Özellikle borsaların dalgalı olduğu zamanlarda ve kriz dönemlerinde nasıl hareket etmeniz gerektiğini bu kişilerden örnek alarak atlatabilirsiniz.

Borsa riskleri olarak spekülasyon ve manipülasyondan da bahsetmek gerekiyor. Spekülasyon, piyasanın mevcut koşulları değerlendirilerek, geleceğe yönelik fiyat tahmini yapılması ve risklerin üstlenilerek para kazanma amacıyla yapılan faaliyetlerdir. Suç değildir ve borsanın önemli faaliyetlerindendir. Ama deneyimsiz bir yatırımcının kaybetmesine neden olabilir. Manipülasyon ise tamamen suçtur. Karşılığında para ve hapis cezası uygulanmaktadır. Türkçe karşılığı dolandırıcılıktır ve insanların kandırılması söz konusudur. Bu iki faktörden uzak durmak için de devreye, deneyimleriniz girecektir.

Borsada işlem yapmanın risklerini, edindiğiniz bilgiler, kazandığınız tecrübeler, ürettiğiniz tekniklerle kolayca atlayabilirsiniz. Bu nedenle birikimlerinizi değerlendirmeye başlamadan önce bilgi ve deneyim kazanmak için sürekli araştırma yapmalısınız. Sanal para ile işlem yapabileceğini deneme hesapları vardır. Deneyim kazanmak için bu hesaplar işinize oldukça yarayacaktır. Borsa ticaretinin mantığını bu şekilde risk almadan öğrenmiş ve deneyim kazanmış olacaksınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder