18 Nisan 2015 Cumartesi

Borsanın Avantaj ve Dezavantajları

Birikimlerinizi değerlendirmek için borsanın son derece yararlı bir yer olduğunu daha önce belirtmiştik. Borsada yatırım yaparak para kazanabileceğiniz, güvenli bir şekilde birikimlerinizden kar edeceğinizi söyledik. Peki, borsanın avantajları nelerdir? Bu avantajlara rağmen hiç dezavantajı yok mudur? Bu yazımızla sizlere borsanın eksi ve artı yönlerinden bahsetmek istiyorum.

Borsanın Avantajları Nelerdir?


Borsalar her şeyden önce kurumsal piyasalardır ve belirli bir düzene, sisteme göre işler. Denetimleri tam olarak yapıldığı için de paranızı güvenli bir şekilde değerlendirme imkanı bulursunuz. SPK tarafından denetimleri yapılmaktadır ve yatırımcı hakları korunmaktadır. Ayrıca borsalar yalnızca yatırım yapılan yerler değil, dünya ve ülke ekonomisi adına da önemli kurumlardır. Borsaların ekonomik işlevlerine göz attığınız zaman bu faydaları kolayca görürsünüz.

Piyasalarda tek fiyat oluşumu, şirketlere kaynak sağlamak, menkul kıymetlerin el değiştirmesi için gerekli ortamı sağlamak gibi faydaları vardır. Aynı zamanda güçlü bir borsaya sahip olan ülkelerin, ekonomileri de son derece dinamiktir. Likidite sağlamak, sermayeye hareketlilik sağlamak, güvence işlevi ve ekonomide barometre görevi gibi birçok önemli faaliyete sahiptirler.

Yatırımcılar açısından borsaları ele alacak olursak; kişiler ellerinde bulunan menkul kıymetleri borsalar sayesinde paraya çevirebilirler. Yatırımcılar ikincil piyasalarda menkul kıymetleri elinden çıkarırlar ve para kazanırlar. Ayrıca tekrardan birincil piyasalardan menkul kıymet satın alabilirler. Bu şekilde menkul kıymetlerin talep potansiyeli oluşur. Yatırımcı para kazanırken, şirkette kendine kaynak sağlamış olur.

Borsalarda vadeli ve vadesiz işlemler yapılabilir. Bu sayede yatırımcı isteklerine göre istediği işlemi ve tekniği seçme özgürlüğüne sahip olmaktadır. Vadeli işlemler sayesinde risklerden korunabilir, spekülasyon yaparak kazanç elde edebilir ve arbitraj amaçlı işlemler gerçekleştirebilir. Tüm bunları güvenli bir şekilde gerçekleştirebilir. Elbette tüm bunlardan yararlanabilmek için yatırımcının bilgi ve deneyim sahibi olması da gereklidir.

Borsanın Dezavantajları Nelerdir?


Borsanın dezavantajlarının başında bazı yatırımcılar ödenen işlem ve komisyon ücretlerini görmektedir. Kazancını bölmek zorunda kalan yatırımcılar borsaların, yüksek komisyon ücretlerinden şikayet etmektedir. Bunların yanında borsada bazı özel işlemler için de işlem ücretleri alınmaktadır.

Borsanın eksi yönlerinden birisi de, spekülasyon ve manipülasyondur. Spekülasyonlar bir suç sayılmaz. Ama manipülasyon bir suçtur ve karşılığında para, hapis cezası uygulanmaktadır. Yatırımcının bu faktörlere maruz kalması da tüm mal varlığını kaybetmesine neden olabilir.

Seans saatleri üzerinden işlem yapılması da eksi yönlerden birisidir. Yatırımcılar seans açıkken işlemlerini gerçekleştirmeli ve kapalı olduğu sürede yaşanan kayıplar engellenemez. Bu nedenle doğru emirlerin seçilmesi gerekmektedir ve borsanın kapalı olduğu süreçte uykunuzu kaçıran hisseleriniz olmamalıdır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder