26 Haziran 2015 Cuma

Emtia Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Ticarete konu olan mallara emtia denmektedir ve finans piyasalarının güvenli yatırım aracı olarak görülmektedirler. Emtialar, uzun vadede güvenli bir kazanç sunan yatırım araçlarıdır. İlk borsa işlemlerine konu olmuşlardır ve borsaların fiyatları düzenleme özelliğinden faydalanılmıştır. Kurulan Pazar ve panayırlarda, emtialardan olan tarım ürünlerinin fiyatlarında düzelme sağlanmıştır.

Borsa tarihi incelendiği zaman ilk borsa faaliyetlerinin ülkemiz topraklarında, Roma İmparatorluğu zamanında yapıldığı görülmektedir. Aizanoi isimli binanın taş bloklarına tarım ürünlerinin fiyatları yazılmıştır ve enflasyonla mücadele için fiyatlar düzenlenmiştir. Taş bloklar günümüzün borsa ekranları gibidir ve alıcı ile satıcı bu fiyatlara göre ticaretini yapmaktadır. Bu şekilde de borsa faaliyetleri başlamıştır.

Emtialar kazançlı yatırım araçları olduğu için "emtia nedir, çeşitleri nelerdir" konusunu ele almak istiyorum:

Emtia Nedir?


Borsa nedir tanımını yaparken, ticarete konu olan mallardan bahsedilmektedir. İşte ticarete konu olan bu mallara emtia denmektedir. Emtialar, portföyünüzü çeşitlendirebileceğiniz güvenli yatırım araçlarıdır. Oldukça geniş bir grubu oluşturmaktadır ve yatırımcısına uzun vadede yüksek kazanç getirmektedir.

Emtiaları, portföyünüzde bulundurarak risk dengesini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda emtialara spot piyasa ve vadeli işlem piyasasında yatırım yapabilirsiniz. Vadeli işlem sözleşmeleri ile ülkemizde yalnızca buğday, altın, platin, hurda çelik ve pamuk sözleşmelerine yatırım yapılmaktadır.

Emtia Çeşitleri Nelerdir?


Emtiaları, değerli madenler, sanayi metalleri, tarım ürünleri, enerji ürünleri, hammaddeler, gıda maddeleri, kimyasallar ve ormancılık ürünleri olarak gruplara ayırmak mümkündür. Günlük yaşantımızda sıklıkla karşılaştığımız ve kullandığımız mallar, finans piyasalarında emtia olarak işlem görmektedir. En çok tercih edilen emtialar ise altın, gümüş, bakır, petrol, buğday, mısır, pamuk, kakao, çeliktir. Bu emtiaları biraz detaylandırmak gerekirse;

Altın Emtiası: En geleneksel yatırım aracımız olan altın, borsada hem ons fiyatı hem de vadeli işlem sözleşmeleri ile işlem görmektedir. Fiziki olmayan şekillerde altın yatırımı yapabilirsiniz ve portföyünüze kazançlı bir seçenek ekleyebilirsiniz. Ons fiyatı ve kuyumcu altın türleri ile borsada altın yatırımı yapabilirsiniz.

Gümüş Emtiası: Düşük fiyatları ile yatırımcılara iyi bir portföy seçeneği oluşturmaktadır. Fiziki olarak gümüş yatırımı yapmak imkansızdır denebilir. Çünkü kolay bozulan bir yapısı vardır ve uzun süreli depolamaya uygun değildir. Borsada fiziki olmayan şekillerde gümüşe ve vadeli işlem sözleşmelerine yatırım yapabilirsiniz.

Bakır Emtiası: Sektörel anlamda oldukça önemli bir metaldir. Bu nedenle de yatırımcılar için değerli bir emtiadır ve portföylerini çeşitlendirmek için kullanırlar. Gümüş gibi fiziki olarak yatırımı pek mümkün değildir. Fiziki olmayan şekillerde bakır yatırımı yapabilirsiniz ve fiyatlarındaki değişimlerden kazanç sağlayabilirsiniz.

Petrol Emtiası: Petrol, ülke ekonomileri ve sektörlerin en önemli maddesidir diyebiliriz. Gelişen araştırma – geliştirme çalışmalarına rağmen yerini alabilecek bir madde üretilememiştir. Ülkemizde vadeli işlem sözleşmeleri ile yatırımı yapılmamasına rağmen fiziki olmayan şekillerde portföyünüzde petrol de bulundurabilirsiniz.

Buğday Emtiası: Ülkemiz borsasında buğdaya vadeli işlem sözleşmeleri ile yatırım yapabilirsiniz. Portföyünüzü güvenli bir şekilde çeşitlendirmek için tarımsal emtiaları kullanmanız mümkündür. 3, 6 ve 9 ay vadeli sözleşmeleri bulunmaktadır. Eski adıyla Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda "Kırmızı Anadolu Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi" ile yatırım yapabilirsiniz.

Pamuk Emtiası: Pamuk, endüstriyel anlamda oldukça önemli bir emtiadır. VOB aracılığıyla "Ege Pamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi" alıp satabilirsiniz. Dış ticarette stratejik bir öneme sahiptir ve son yılların en popüler alternatif yatırım araçlarından birisidir.

Mısır Emtiası: Ülkemizde vadeli işlem borsasında mısır yatırımı yapılmamasına rağmen dünya geneline bakıldığı zaman oldukça önemli bir emtia olduğu görülecektir. Pamuk emtiası gibi endüstriyel anlamda çeşitli şekillerde kullanımı söz konusudur. Son birkaç yıldır kazandıran yatırım araçları arasında yer almaktadır.

Kakao Emtiası: Altın değerinde bir emtia olarak tanımlanmaktadır. Yüksek gelirli yatırımcı grubunun son yıllardaki gözdesidir. Kakao üretimi ile ilgili yapılan açıklamalara ve 2010 yılından sonra gerçekleşen üretim artışına bağlı olarak fiyatlarının daha da artış göstereceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle de yatırımcıların dikkatini fazlasıyla çeken bir emtiadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder