21 Temmuz 2015 Salı

Borsa Neden Dalgalanır?

Borsa ile ilgilenin veya ilgilenmeyin, fiyatların dalgalandığını, "borsa düştü" gibi kavramları duyarsınız. Bunun ne anlama geldiğini, en iyi yatırımcılar anlamaktadır. Çünkü borsadaki dalgalanmalara göre kar – zarar durumları değişiklik göstermekte, yani para kazanmakta veya kaybetmektedir. Bu nedenle de yatırımcılar sıkı bir şekilde borsayı takip ederler ve fiyatlarda meydana gelecek dalgalanmaları önceden tahmin etmeye çalışırlar.

Borsa neden dalgalanır, diye merak ediyor olabilirsiniz. Bunun en temel nedeni; arz ve taleptir. Fiyatlar arz ve taleplerine göre değişiklik gösterir. Bu şekilde fiyatları artar veya azalır. Fiyatların en önemli oluşum mekanizması, borsalar olduğu için arz ve talepte meydana gelen değişiklik dalgalanmalara neden olmaktadır. Borsaların en önemli görevlerinden birisi, piyasalarda tek fiyat oluşumudur ve bu görevi sayesinde fiyatlara düzen getirilmektedir.

Arz ve talep üzerine etkili olan birçok faktör vardır. Ülkelerin ekonomik ve siyasi durumları, bir başka ülke ile ilişkileri, yaşanan doğal afetler, hava durumu, mevsimsel nedenler, verim gibi birçok faktör, arz ve talep üzerinde etkilidir. Bu faktörlerin bir veya birkaçında meydana gelen değişiklik sonrasında da borsada dalgalanma meydana geliyor. Yatırım araçlarının fiyatlarında meydana gelen değişiklikler sonrasında yatırımcılarında portföylerine gerekli yönü vererek, para kazanırlar.

Ülkelerin açıkladığı makro ekonomik veriler de borsalar üzerinde etkilidir. Faiz oranları, enflasyon, istihdam ve işsizlik oranı gibi birçok verinin açıklanma öncesi, sonrası dalgalanma meydana gelebilir. Yatırımcıların bu verileri takip etmesi, fiyat grafiklerini analiz etmesi ve dalgalanmaları önceden tahmin ederek portföyüne yön vermesi gerekmektedir. Bu şekilde yatırım yaparak para kazanılır ve riskler minimum seviyeye indirilebilir.

Fiyatlarda meydana gelen dalgalanmaları önceden tahmin edebilmek için öncelikle borsa nasıl çalışır, işlemler nasıl gerçekleşir öğrenmeniz gerekiyor. Borsayı tanımadan başarılı yatırımlar yapmak, dalgalanmaların yönünü tahmin edebilmek pek mümkün değildir. Bu nedenle borsada yatırım yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle bu konulara dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu konularda bilgi ve deneyim sahibi olduktan sonra paranızı borsaya yatırmalı ve para kazanmayı hedeflemelisiniz.

Borsa öğrenmek isteyenler internetten biraz araştırma yapabilirler. Bu şekilde verilen eğitimlere ulaşabilirler ve borsa hakkında yayınlanmış bilgileri okuyarak bilgi sahibi olabilirler. Sanal borsa hesaplarından faydalanarak da fiyatların nasıl ve neden dalgalandığını öğrenebilirsiniz. Risk almadan sanal para ile meydana gelen değişikliklerin fiyatlara nasıl yansıdığını öğrenebilirsiniz. Bu şekilde deneyim kazanarak işlemlerini kazançlı yatırım araçları ile değerlendirebilirler.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder