23 Temmuz 2015 Perşembe

Hisse Senedi Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Borsa dendiği zaman vazgeçilmez yatırım aracımız hisse senetleri olur. Bir miktar birikmiş paramız varsa hisse senedi yatırımı yapmak isteriz ve müşterisi olduğumuz bankaya başvururuz. Eğer bir bankada vadesiz hesabınız yoksa komisyon oranlarını öğrenerek hemen açtırabilir ve hisse senetleriyle işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Elbette dikkat etmeniz gereken bazı konular da bulunmaktadır. Bunların başında da bilgi ve deneyim gelmektedir.

Hisse senedi yatırımı yapmak istiyorsanız, öncelikle nasıl yapacağınızı öğrenmeli ve iyi bir deneyime sahip olmalısınız. Bir hisse senedinden para kazanabilmek için bilmeniz gereken en önemli konulardan birisi fiyatlarının hangi faktörlerden etkilendiğidir. Borsada bir hisse senedinden para kazanmak için gelecekte değer kazanacağını bilmeniz gerekiyor. Çünkü para kazanmanın mantığı, düşük fiyattan satın alıp, yüksek fiyattan satmaktır. Bir yatırımcı fiyatların neden düşüp, yükseldiğini bu nedenle bilmelidir.

Bilindiği gibi fiyatlar, arz ve talebe göre belirlenmektedir. Borsa neden dalgalanır sorusunun cevabını da bu şekilde vermiştir. Hisse senetlerinin fiyatları da arz ve talepte meydana gelen değişikliklere göre dalgalanmaktadır. Bu noktada bilmeniz gereken ise arz ve talebin hangi faktörlere göre değişiklik gösterdiğidir. Mikro ve makro olarak iki ana nedenden dolayı hisse senedi fiyatları etkilenmektedir.


Makro olaylar, dünya genelinde meydana gelen gelişmelerdir. Mikro olaylar ise yurtiçinde meydana ekonomik ve siyasi gelişmelerdir. Doğal afetler, politik karmaşalar, ekonomik veriler gibi birçok olay, mikro olaylar olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda Avrupa ve ABD borsaları da bizim borsamız üzerinde etkilidir.

Hisse senedi fiyatlarında meydana gelen dalgalanmalar genellikle ülkenin ekonomik durumundan kaynaklanmaktadır. Açıklanacak olan verilerin yatırımcılar üzerinde yarattığı endişe, düşüşe veya yatay bir seyre neden olabilir. Bu yüzden ekonomik verilerin iyi bir şekilde takip edilmesi ve portföye buna göre yön verilmesi gerekmektedir. Özellikle faiz oranları, enflasyon, para politikalarında değişiklik gibi önemli verilerin açıklanması sırasında piyasalar iyi bir şekilde izlenmelidir.

Şirketlerin performansı da hisse senedi fiyatlarını etkilemektedir. Şirketin büyümesi, karlılık ve borçluluk durumu, sektördeki konumu gibi birçok faktör, hisse senedi fiyatını etkiler. Alınacak hisse senedinin, ait olduğu şirket ve sektöründe araştırılması gerekiyor. Ülke ekonomisi ve şirketin durumu gibi konular bir bütün halinde incelenmelidir.


Hisse senetleri üzerinde etkili olan bir diğer konu ise yabancı yatırımcı varlığıdır. Ülkemizde yabancı yatırımcıların hisse senedi yatırımı yapması, makro olaylar içinde incelenmektedir. Yabancı yatırımcının satışa geçmesi durumunda hisse senetlerinde düşüş meydana gelir ve alış yapmaları yakın zamanda yükselişlerin geleceğine işaret eder. Bu durumun da takip edilmesi, yatırımcılara avantaj sağlayacaktır.

Hisse senedi fiyatları gün içinde her az değişiklik gösterebilir. Bu değişiklikler ise borsadan para kazanmanızın temelini oluşturmaktadır. Kısa vadeli al – sat yapmak yerine uzun vadeli yatırımların daha fazla kazandırdığı bilinmektedir. Ayrıca borsada kısa sürede kazanmak büyük risk olarak görülmektedir. Eğer kısa vadeli hisse senedi yatırımı yapmak istiyorsanız, ya iyi bir deneyiminiz olmalıdır ya da forex piyasası gibi yüksek işlem hacmine sahip piyasaları tercih etmelisiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder