27 Kasım 2015 Cuma

Borsa Neden Düşer, Neden Yükselir?

Büyükten küçüğe herkesin borsaya kulak aşinalığı vardır. Finansal içerikli kanalları izliyorsanız az çok piyasada işlem gören yatırım araçlarının fiyatları neden yükselir, neden düşer konusunda bir fikriniz vardır. Borsa şans oyunu değildir, hele kumar hiç değildir. Edindiğiniz bilgi birikimleri ve deneyimleri sonucunda izlediğiniz yollara bağlı olarak piyasadan beklentinizi karşılayabilirsiniz. Gelişi güzel, çevreden duyduğunuz taktiklerle hareket etmeniz size zarardan başka bir şey getirmeyeceğini unutmamalısınız.


Borsanın neden düştüğünü yükseldiğini anlamak için öncelikle piyasayı çok iyi biliyor olmanız gerekir. Aracı kurumlarının eğitimleri bu konuda birebirdir. Kısa sürede püf noktaları öğrenmenizi sağlar. Böylelikle fiyat hareketlerinin gün içinde neden dalgalandığını anlayabilirsiniz. Üzerinde durmanız gerekense gelişen olaylar karşısında araçların fiyatlarının ne yönlü trende oluşumuna sahip olacağıdır. Borsanın yükselmesi boğa, düşmesi ise ayı eğiliminde olduğunu gösterir. Borsada ayı ve boğa eğilimi nedir, detaylı bilgileri buradan öğrenebilirsiniz. Fiyatlar düşüşteyken alım, yükselişteyken de satış yapılır. Böylece aradaki farktan kazanç elde edilir.

Başarılı borsa işlemeleri yapabilmek için trend eğilim yönünü doğru olarak tahmin etmeniz gerekiyor. Bu konuda temel ve teknik analizlerden yararlanmalısınız. İçgüdüsel olarak hareket etmemelisiniz. Sistemlerinizi geliştirdiğinizde uzun vadede istediğiniz kazanımları elde edebilirsiniz. Temel analizlerde piyasadaki hareketlilik takip edilmektedir. Teknik analizlerde ise yatırım araçlarının geçmiş fiyat hareketleri incelenerek, yatırımcıların bugünkü sergileyecekleri alım - satım işlemlerinin tahmini yapılmaktadır. Her iki analizin sonucu yorumlanarak avantajlı görülen, kâr getirecek araçlara yatırım yapılır.



Şimdi, borsa neden düşer, neden yükselir gelin hep birlikte bakalım:

Borsanın yükselmesi, düşmesi ekonomi ile doğru orantıdadır. Sadece kendi ülkemizin değil diğer 
ülkelerinde ekonomileri ile bağlantılı olarak yatırım araçlarının fiyatları doğrudan etkilenir. Borsalar en çok gelişmiş ülkelerde meydana gelen olaylardan dolayı değişir. Siyasi, ekonomik istikrarsızlıklar uygulanan para politikaları, makro ve mikroekonomik veriler, savaşlar, krizler, gerginlikler, doğal afetler fiyatları olumlu veya olumsuz olarak etkilemektedir.

Sadece yukarıda vermiş olduğum örneklerin dışında borsanın düşmesine ve yükselmesine sebep olan birçok neden bulunmaktadır. Bunların başında arz ve talep faktörleri gelmektedir. Biliyorsunuz ki arzı az veya sabit olan bir mala talep artarsa fiyatlarda da yükseliş görülmektedir. Tam tersi durumda arzı çok talebi az olan enstrümanlar için de fiyatlarında düşüş görüleceği aşikardır. Borsa yatırımcıları tepe ve dip noktalarında alım - satım yapmanın riskli olduğunu bildikleri için kritik noktalardan uzak dururlar. Piyasa takipleri ve analizleri sayesinde araçların gelecekte alabileceği en yüksek ve düşük fiyat seviyeleri belirlenir. Borsada nasıl para kazanılır öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı okumanızı öneririm.

En yüksek ve düşük seviyelerden işlem yapmak profesyonellik gerektirir. Çünkü fiyatlar dengesizdir. Anlık sert iniş çıkış yaşarlar. Yatırımcılar fiyatların daha da düşüş yaşamayacağını düşündükleri için belirledikleri seviyeden alım yaparlar. Böylece talebin artmasıyla fiyat seviyelerinde yükselişler meydana gelir. Tabii ki bu artışların kalıcı olmadıklarını düşündükleri için de satış emri verirler. Böylece talebin azalması düşüş yaşanmasına neden olur. Bu döngü böyle devam eder. Önemli olan doğru zamanda doğru fiyat seviyelerinden alım - satım yapmaktır. Böylece borsa düşerken de yükselirken de kayıpla karşılaşmadan kâr elde edebilirsiniz.

Sonuç olarak, borsanın düşüş ve yükseliş yaşamasının nedenleri ülkelerde meydana gelen sıcak gelişmelerle alakalıdır. Yakın zamanda Rus uçaklarının Türkiye tarafından düşürülmesi bazı yatırım araçlarının değer kazanmasına bazılarının da kaybetmesine neden olmuştur. Önemli olan piyasayı takip ederken, analizini doğru olarak yapabilmektir. Bu sayede değer kazanacak araçlara yatırım yaparak aradaki farktan kazanç sağlayabilirsiniz. Aracı kurumlarının sunmuş olduğu imkanlardan faydalanarak yılların deneyimine sahip olan yatırımcıların seviyesine çıkabilirsiniz. Böylelikle iyi bir stratejiyle hareket ederek servet sahibi olabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder