28 Kasım 2015 Cumartesi

Borsa Risklerini Minimuma İndirmek için Ne Yapmalı?

Tasarrufların değerlendirilmesi için borsa iyi bir alternatiftir. Fakat piyasada yatırım araçlarının fiyatları gün içinde sürekli olarak dalgalanma yaşandığı için riskleri kontrol altına almak zordur. Bu yüzden yatırımcıların başarılı olmaları için her türlü etkeni göz önüne alması, takibini aksatmadan yapması gerekir. Bunun için de iyi bir borsa eğitimine ve deneyimine sahip olmak son derece önemli bir konudur. Böylece riskler minimum hale getirilerek maximum kazançlar elde edilebilmektedir.

Borsada var olan riskleri önleyebilmek için gerçek hesaba geçmeden önce deneme hesaplarında risk oluşumlarını gözlemlemelisiniz. İşlem yaptıkça nelere dikkat etmeniz gerektiğini daha iyi anlarsınız. Bu sayede zarara uğramamak, kayıp vermek adına nasıl hareket etmeniz gerektiğini deneyimleriniz sonucunda öğrenirsiniz. Borsada bir başkasının taktiklerini aramak yersizdir. Çünkü herkesin bakış açısı birbirinden farklıdır. Kendi yöntemlerinizi geliştirdiğinizde piyasada düzenli olarak para kazanabilirsiniz.

Piyasada yatırım yapanların ortak amacı para kazanmaktır. Kimileri başarılı olurken kimileri de hayallerine veda etmektedir. Hayallerinize veda etmek istemiyor, kazandığınız paralarla yaşam standartlarınızı arttırmak istiyorsanız; borsa yatırımı yaparken nelere dikkat etmeli bilerek adımlarınızı atmalısınız. Piyasanın mantığı basittir. İşlem gören enstrümanları düşük fiyat seviyelerinden alarak, fiyat yükseldiğinde satarak aradaki farktan beklentiyi karşılamaya dayanır. Bu yüzden gelecekteki fiyat oluşumlarını doğru olarak tahmin etmekten başka çareniz yoktur.

Borsa analizleri sayesinde riskleri minimum hale getirmeniz mümkündür. Borsa riskleri nelerdir detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Çünkü analizler gelecek tarihte yatırım araçlarının en yüksek ve düşük alabileceği seviyeleri belirlemenizi sağlar. Bu gerçekten avantajlı bir durumdur. Fiyatın geri çekileceği noktalardan alım, yükseleceği seviyelerden de satış yapılması gerekir. Tabii bunun için piyasadaki hareketliliğin takibini yapabilmelisiniz. Aracı kurumlarının ve finans sitelerinin ekonomik takvim uygulamalarıyla dünyanın diğer ucunda gelişen olayları saniyeler içinde öğrenebilirsiniz. Bu olayların sonucuna göre fiyatlarda değişme gözlemlenir.

Minimum Risk ile Maximum Kazanç Elde Etmek için Ne Yapmalı?



Borsanın yapısı gereği kısa vadede yapılan işlemler oldukça risk içermektedir. Bu yüzden yatırımcılar birikimlerini güven içinde değerlendirebilmek için uzun vadede yatırım yaparlar. Böylece risk oluşumları zaman yayıldığı için daha kolay önlenir. Çünkü kısa vadede spekülasyon ve manipülasyona uğrayan piyasada kâr getirecek pozisyonlardan bile zararla ayrılabilmektedir. Anlık al - sat sonucu kâr elde edebilmek için profesyonellerin seviyesine gelmiş olmanız gerekir. Bunun için belli bir seviyede bilgi birikimine ve deneyime sahip olmalısınız.

Birikimlerinizin hepsini tek bir araca yatırmanız, yüksek riski kabul ettiğiniz anlamına gelir. Yatırım aracının özelliğini, fiyatını etkileyen unsurları ne kadar iyi biliyor olursanız olun, yüksek miktarda yatırım yapmayın. Portföyünüzü diğer enstrümanlarla çeşitlendirin. Başarılı yatırımcıların portföylerine baktığımızda canlı tuttuğunu görürüz. Bunun nedeni risklerin araçlar üzerine dağıtılmasıdır. Böylelikle piyasa takibi ve analizleri sonucunda var olan ve oluşması beklenen riskler kolaylıkla önlenebilmektedir. Borsa temel analizleri nedir, nasıl yapılır, öğrenmek için tıklayınız.

Borsa yatırımlarınızı ara vererek yapmalısınız. Ara verdiğiniz zamanlarda yatırım araçlarının fiyat seviyelerini incelemelisiniz. Avantajlı gördüğünüz pozisyonları değerlendirmelisiniz. Borsa bağımlılık yaptığı için kendinizi dizginlemeyi, duracağınız kritik noktaları bilmelisiniz. Hele ki ardı arkasına işlemlerinizin sonucunda kayıpla karşılaşmışsanız, hırslarınıza yenik düşerek düşünmeden, acele bir şekilde portföy oluşturmamalısınız. Birikimlerinizi ne emekler vererek elde ettiniz için bir anda kaybolup gitmesi psikolojik olarak rahatsızlaşmanıza neden olur. Bu yüzden alım - satım yapmadan önce yatırımın sonucunda beklentinizi karşılayıp karşılayamayacağınızı anlamak için neden - sonuç ilişkisi kurmalısınız.


Son olarak, borsada uykularınızın kaçmasına neden olacak yatırımlarda bulunmamalısınız. Emin olduğunuz, gelecekte değer kazanacak araçlara yatırım yapmalısınız. Alım - satım yapmadan önce hem kâr etmek istediğiniz fiyat seviyesini hem de zarar seviyesini belirlemelisiniz. İşlemlerinizi belirlediğiniz noktalar üzerinde gerçekleştirmelisiniz. Araçların değeri sınırlandırdığınız noktadan birine ulaştığında pozisyonunuzu kapatmalısınız. Düşen fiyatların tekrar yükseleceği ümidiyle işlemini kapatmayan yatırımcılar risk aldıklarından daha fazla kayıpla karşılaşırlar. Riskleri minimum hale getirmek, hedeflediğiniz maximum seviyede başarılı olmak için verdiğiniz kararlardan şaşmamalısınız.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder