27 Kasım 2015 Cuma

Borsa Yatırımı Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Borsa piyasası para kazanma konusunda iyi bir aracıdır. Doğru hareket stratejilerle hareket ettiğinizde beklentinizi karşılamanız mümkündür. Ancak iyi bir borsa başlangıcı yapmak için belli bir seviyeye ulaşmış olmanız gerekiyor. Finans konuları hakkında bilgim yok, deneyimim yok ama birikimlerimi değerlendirmek istiyorum derseniz, aracı kurumlarının eğitimlerinden yararlanmanızı tavsiye ederim. Böylelikle dikkat edilmesi gereken tüm püf noktalara ulaşabilir, kazandığınız bilgi birikimleri ve deneyimleri sayesinde profesyonel yatırımcılar gibi ek gelir elde edebilirsiniz.

Borsa yatırımı yaparken piyasadan önce iyi bir yatırımcı özelliği taşıyor musunuz bunu anlamanız gerekir. Çünkü piyasada aceleci, kararsız ve duygularıyla hareket edenler insanların birçoğu zararla karşılaşmaktadır. Sakin, sabırlı ve istikrarlı bir şekilde davranmalısınız. Soğukkanlılığınızı korumalısınız. Piyasa takipleri ve analizleri sonucunda aldığınız sinyallere göre hareket etmelisiniz. Kâr getireceğini inandığız araçları portföyünüze eklemelisiniz. Acemi yatırımcılar için bunu belirlemek ilk etapta zordur. Borsaya yeni başlayanlar ne yapmalı yazısını okuyarak daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Zaman içinde kendiniz bile anlamadan geliştiğinizi göreceksiniz. 


Borsa Yatırımlarında Nelerden Kaçınmalı?


Borsaya bilgi ve deneyimlerinizi belli bir seviyenin üzerine çıkmadan giriş yapmamalısınız. Günümüzün olanaklarından yararlanarak piyasayı ayrıntılı bir şekilde öğrenmelisiniz. Bu konuda internette var olan yerli ve yabancı kaynak kitaplarını okumanızı, eğitim videolarını seyretmenizi öneririm. Tabii ki işi ehlinden öğrenmek daha yararlı olacaktır. Aracı kurumlarının uzmanlarının düzenlemiş olduğu eğitim ve demo hesap hizmetlerinden faydalanmalısınız. Böylece fiyat hareketlerini daha kolay yorumlayabilirsiniz.



Borsa bilgi birikimlerinizin sağlamlığına göre başarıya bir adım daha yaklaşmış olursunuz. Ama pratikte başarısız oluyor, işlemlerin üzerinde bildiklerinizi uygulayamıyorsanız bu sorunu derhal çözmeniz gerekir. Bunun için deneme hesaplarında bol bol alıştırma yapmanızı tavsiye ederim. Demo hesaplarda istediğiniz kadar hata yapabilirsiniz, bu sizin cebinizden 5 kuruş eksiltmez. Çünkü alım - satımlar sanal para üzerinden gerçekleştirilir. Böylece sermayenizi riske atmadan borsa deneyimi yaşamış olursunuz. Bu süreci ciddi ve etkili olarak değerlendirebilirseniz, gerçek hesapta zorluk çekmez, kayıpla karşılaşmazsınız.

Hisse senetleri, tahviller, bonolar, endeksler, yatırım fonları, dövizler ve emtialar borsada işlem gören yatırım araçlarıdır. Hisse senetleri değerlemesi nedir, nasıl yapılır, öğrenmek için tıklayınız. Geniş yelpazeye sahip olan araçların her birinin fiyatı gün içinde sürekli değişmeye uğrar. Önemli olanda fiyat seviyelerinin hangi noktaya kadar çekileceğini ve yükseleceğini belirleyebilmektir. Biliyorsunuz ki borsanın mantığı düşük fiyattan alıp, yüksek fiyattan satış yaparak aradaki farktan kâr elde etmektir. Bu konuda tepe ve dip noktalarında işlem yapmaktan uzak durmanız gerekir. Çünkü fiyat bu noktalarda ani kırılma yaşar. Kâr etmek yerine zararla karşılaşabilirsiniz.

Portföyünüzü oluştururken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü size kârı getirecek olan yatırım araçlarını içinde barındırır. Tek bir araca yüksek miktarda yatırım yapmaktan kaçınmalısınız. Çünkü borsada fiyatlar birden farklı değişken üzerine kuruludur. Bu değişkenlerin kontrolünü sağlayamadığınızda ya da bir tanesini atladığınızda işler istemediğiniz gibi gidebilir. Bu yüzden kayıpla karşılaşabilirsiniz. Zarar etmemek, riskleri azaltmak için portföyünüzü canlı tutmalısınız. Kısa vadede yapılan işlemlerden uzak durmalısınız. Hem çok fazla kazanç getirmemektedir hem de yüksek risk içermektedir.

Borsada birikimlerinizi değerlendirmek istiyorsanız işlemlerinizi uzun vadeye yaymalısınız. Hem bu süre içinde risk oluşumlarını piyasa takibi ve analizleri sayesinde kolayca önleyebilirsiniz. Bunun için kendinize ait bir sistem geliştirmelisiniz. Başkasının taktiklerine asla güvenmemelisiniz. En iyi yolun kendi bildiğiniz olduğunu unutmamalısınız. Pozisyon açmadan önce yatırımınızın sonucundan beklentileriniz nedir belirlemelisiniz. Beklentilerinizi karşılamak için en uygun fiyat seviyelerinden alım - satımlarınızı gerçekleştirmelisiniz.

Sonuç olarak, borsa yatırımı yapmadan önce piyasayı detaylı bir şekilde biliyor olmanızın son derece önemli olduğunun farkında olmalısınız. Çünkü birikimlerinizi rastgele elde etmediniz ve çöpe gitmesini istemezsiniz. Bu yüzden her türlü olanaklardan faydalanarak A'dan Z'ye teorik bilgileri öğrenmelisiniz. Aynı zamanda sanal borsa oyunları veya deneme hesapları aracılığıyla gerçek hesapta işlem yapıyormuş gibi deneyim kazanmalısınız. Prensipli ve planlı bir şekilde emin adımlarla yürüdüğünüz sürece belli olgunluğa ulaştığınızda borsa aracılığıyla düzenli olarak para kazabilirsiniz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder