14 Eylül 2015 Pazartesi

En Basit Haliyle Borsa Ne Demek Öğrenin!

Borsa piyasası, birikimlerinizi güvenli ve kazançlı şekillerde değerlendirebileceğiniz yerlerden birisidir. Hisse senetleri ile işlem yapmak, borsa dediğimiz zaman da aklınıza ilk gelen konu olabilir. Elbette borsa bundan ibaret değildir; ama birikimlerinizle bilinçli şekilde hisse senedi alıp satarak iyi bir kazanç elde etmeniz de mümkündür. Önemli olan nokta ise gerçekten borsa ne demek bilmenizdir.

Borsayı tam anlamıyla tanımadan işlem yapmaya kalkışmanız, büyük bir hata olacaktır. Çünkü borsada para kazanmak için işleyiş mantığını kavramanız, avantajları kadar risklerin de neler olduğunu bilmeniz gerekiyor. Borsayı her yönüyle ele alarak kendinize bir strateji geliştirmeli ve bunun üzerinden hedefler belirleyerek yatırımlarınızı gerçekleştirmelisiniz. Etrafınızdan duyduğunuz söylemlere göre borsada yatırım yapmak yerine gerçekten ne olduğunu ve paranın nasıl elde edildiğini öğrenerek borsaya girmelisiniz.

Bu kapsamda borsa nedir, hemen açıklayalım. Ticarete konu olan mal ve kıymetli evrakların alınıp satıldığı kurumsal piyasadır. Bu tanım, borsayı tanımanız için elbette yeterli değildir; ama iyi bir başlangıçtır. Tanımdan yola çıkarak tanımanız gereken yatırım araçları olduğunu anlayabilirsiniz ve yalnızca hisse senetlerinden bahsedilmediği sonucuna ulaşabilirsiniz. Ticarete konu olan mallara emtia deriz ve altın, gümüş, buğday, petrol, pamuk, bakır gibi oldukça geniş bir alanı kapsadıklarını belirtmeliyiz. Ayrıca hisse senetleri tek kıymetli evrak değildir; tahvil, hazine bonosu gibi birçok evrak bulunmaktadır. Bu yatırım araçlarının hepsini bilmeniz ve bunlardan oluşan bir portföy oluşturmanız gerekiyor.

Borsada bir portföye yatırım yapmalısınız. Borsa hakkında bilinmesi gereken en önemli gerçeklerden birisi de budur. Çünkü paranızı tek bir hisse senedine yatırmanız, büyük bir risktir. Satın aldığınız hisse senedinde beklenmedik bir düşüş yaşanabilir ve tüm paranızı kaybedebilirsiniz. Ama bir portföye yatırım yaptığınız zaman tüm paranızı kaybetmez ve risklerinizi dengeleyebilirsiniz.

Gelelim borsada alım satım nasıl yapılır konusuna. Borsada alım satımın en temel mantığı; düşük fiyattan alım yapmak ve fiyatlar yükseldiğinde satarak kar elde etmektir. Bir hisse senedinin gelecekte yükseleceğini öngördüğünüz zaman, fiyatı düşükken alım yapar ve portföyünüze eklersiniz. Daha sonra beklentinizin gerçekleşmesini beklersiniz ve gerçekleştiği zaman yüksek fiyattan satarak karınızı alırsınız. Bu noktada ise fiyatların neye göre düşüp yükseldiğini bilmeniz gerekiyor.

Fiyatlar üzerine etki eden faktörleri öğrendikten sonra, piyasa takibi yapmanız gerekiyor. Haberleri izlemeniz, açıklanan verileri takip etmeniz, yatırım aracının fiyatında değişikliğe neden olacak faktörleri incelemeniz, fiyatın gelecekte düşecek mi, yükselecek mi olduğunu gösterecektir. Ek olarak fiyat grafikleri üzerinden de analizler yaptığınız zaman başarılı alım – satım işlemleri yaparak iyi bir kazanç elde edeceksiniz.

Borsa ile ilgili bilgiler edinmek istiyorsanız, günümüzde interneti rahatlıkla kullanabilirsiniz. İnternet üzerinden bilgi paylaşımı yapan blogları takip edebilir ve temel borsa bilgileri edinebilirsiniz. Örneğin; borsa hakkında detaylı bilgilere yer veren bu yazıya (http://paratic.com/borsa-nedir/) göz atabilirsiniz. Aynı zamanda internet üzerinden verilen eğitimlere de başvurabilirsiniz. Bu borsa eğitimleri, kitaplar, eğitim videoları, online seminerler ve deneme hesapları şeklindedir.

Teorik bilgileri kitaplardan edinerek deneme hesaplarında sanal para ile deneyim kazanabilirsiniz. Bu sayede borsayı risk almadan yakından tanıyabilir ve kısa sürede iyi bir deneyim sahibi olabilirsiniz. Borsa hakkında merak ettiğiniz her noktayı da bu şekilde kolayca öğrenmiş olursunuz.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder